Djelovanje nikotina – trenuci sreće za pušače - Urban Cigar Club
15547
post-template-default,single,single-post,postid-15547,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Djelovanje nikotina – trenuci sreće za pušače

Svaki aficionado poznaje te male osjećaje sreće, koje nastaju uživanjem jake Cohiba Edición Limitada Robustos Supremos ili Partagas Serie D No. 4 –  jednih od najpopularnijih Robustosa na svijetu. No, što to izaziva te trenutke sreće? Što u trenucima pušenja pruža taj ”kick”? To je Nikotin, glavni aktivni sastojak svake biljke duhana.

Zapravo nikotin je protuotrov koji bi biljku trebao štititi od nametnika. Pri tome biljka pojačava proizvodnju nikotina prema potrebi; nametnik počinje napadati nama vrijedne listove duhana, a biljka automatski povećava proizvodnju nikotina da bi otjerala nametnika. To funkcionira besprijekorno, jer nametnici uopće ne vole nikotin.  Na ljude je djelovanje duhana potpuno drugačije. Ta bezbojna i relativno žestoka tekućina u tijelo se unosi preko pluća (prije svega pušenjem cigareta) ili preko sluznice (pušenjem cigara) i u kratkom vremenu preko krvožilnog sustava dospijeva u mozak. Tamo se nikotin veže za receptore zaslužne za izlučivanje hormona. Posljedica toga je lučenje većih količina dopamina i noradrenalina koji pobuđuju taj osjećaj sreće, a koji je pojačan okusom i samim uživanjem cigare.

Strogo govoreći nikotin djeluje kao droga. Za razliku od opasnih supstanci poput alkohola, kokaina i sl., nikotin ni na koji način ne utječe na promjenu stanja svijesti i s dobrim je razlogom potpuno legalan. U velikim količinama nikotin može biti štetan za organizam, ali ta količina se ne može unijeti pušenjem, čak ni tada kada bi se pušilo više cigara od jedanput (što svakako nije preporučljivo).

”Koliko su jake?” – Cigare i njihova količina nikotina

Sigurno vam je poznat onaj mali napis koji se nalazi na svakoj kutiji cigareta, na kojem pišu podaci o količini katrana, ugljikomonoksida i nikotina. Prosječna količina nikotina je oko 8 mg. Zbog enormne raznolikosti različitih duhana i oblika kod cigara nije niti moguće odrediti točnu količinu nikotina, ali nije niti predviđeno od strane zakona. Načelna količina je minimalno 100mg, znatno više od cigarete, a ponekad može dostići i vrijednost od 400 mg. Doduše cigara ima jednu vrstu ”prirodnog filtera”: Kako vaša mala blaga ne pušite do kraja, taj kraj ispunjava dvostruku funkciju: filtrira dim i istovremeno ga malo hladi, ali ne utječe na količinu nikotina.

Ta velika količina nikotina daljni je dobar argument za to da se cigara ne puši “na pluća”. Kod pućkanja cigare nikotin ulazi u orgnizam preko sluznice. Na taj način on djeluje puno sporije nego kod cigarete. Osim toga puno loših i nezdravih sastojaka ne dospijeva do pluća, nego se ispušu sa dimom. Ali uvijek vrijedi: Ne pretjerujte. Cigare nisu tu da se preko njih u organizam unosi što više nikotina. Za dobru cigaru potrebno je odvojiti i posvetiti vrijeme za uživanje. Bit cigare nije nikotin, nego okus u svim njegovim oblicima.