Gdje počinje dobar Whisky - Urban Cigar Club
15542
post-template-default,single,single-post,postid-15542,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Gdje počinje dobar Whisky

Od jeftinog do skupog Whiskyja

 Moderna oglašivačka industrija nama potrošačima nimalo ne olakšava život. ”Old Saddler 12 yo Blended Scotch Whisky ” – Je li to dobar Whisky? Ipak je star 12 godina! Ako ne taj onda sigurno ”Glenfiddich Malt 12yo Special Reserve” za dvostruko višu cijenu? Svojstva; čisti Malt Whisky, 12 godina star  i to još iz posebnih zaliha (Special Reserve) pričaju priču za sebe, zar ne?

Zbog pretjerane reklame, superlativa i poluistina  potrošač je neizbježno postao kritičniji. Danas mora precizno pročitati što boca sadrži ako se na kraju dana ne želi razočarati. Ne želim osporiti klasu dobrog Blended Whiskija, ali u današnje vrijeme ljubitelje u Srednjoj Europi zanima samo čisti Single Malt Whisky. Ali to vrijedi i  za američki Premium Kentucky Straight Bourbon i za irski ili kanadski Whisky.

Znači, prvi korak u odabiru je nakon čitanja deklaracije na etiketi. Jel to Single Malt iz jedne destilerije ili Blended Malt (prije Vatted) koji je miješan od Malt Whiskyja  iz različitih destilerija? Vaš drugi pogled trebate, prije godine starosti, usmjeriti na ime whiskyja. Tu je u pitanju iskustvo, knjiga ili internet. Slično kao i kod vina, podrijetlo malt whiskyja bitno je za njegov okus i kvalitetu.

Nosi li boca izmišljeno ime (npr. Glenlažov), onda se radi o različitim kvalitetama, koji su jeftino kupljeni iz viška proizvodnje. Ako boca nosi ime postojeće destilerije, onda je porijeklo poznato i unaprijed se može odrediti kvaliteta usporedbom s drugim bocama iz te destilerije. Ali i između punjenja pojedinih destilerija postoje velike razlike. Nakon određivanja ”vrste i porijekla” dolazimo do sljedeće točke: starost whiskyja. Stariji, nije uvijek, ali u pravilu je bolji. Destilerije nude posebne selekcije i ne stavljaju  godine starosti na etiketu već godište. Tu postoji veća raznolikost, jer svako je godište drugačije.

Postoje destilerije koje manji naglasak stavljaju na godine starosti nego na kvalitetu. Sve više i više u srednjoj se Europi pojavljuju visokokvalitetni malt whiskyji bez oznake o starosti whiskyja kao npr. izvrsni Ardbeg Uigeadail ili Aberlour A’bunadh s 55% alk.

Sad smo došli do sljedeće karakteristike kvalitete: količine alkohola. U pravilu vrijedi, što je veća količina alkohola to je viša kvaliteta malt whiskya. Postotak alkohola od 40% navodi se kod povoljnih standardnih punjenja. 43%  je najčešće kod Travel-Value- Marketa, koje kupcu tradicionalno nude veću koncentraciju alkohola, dok je za ljubitelje zaista dobra jačina od 46% alkohola. S visokoprocentualnim punjenjima kupcu se pruža mogućnost da količinu alkohola, kroz individualno dodavanje vode, sam odredi. Neposredno nakon dodavanja vode u čašu, oslobađaju se posebne arome koje se osjete više preko nosa, a manje preko nepca.

Više mirisati i manje piti moto je ljubitelja. Lijepa nuspojava je, da je tako i jeftinije jer zbog  ”razrjeđivanja” boca duže traje. Visoko procentno ne znači uvijek onu jačinu alkohola iz bačve, iako se tako reklamira. Kvalitativno iznad tih visokoprocentualnih maltova (z.B Glenfarclas 105 60%, Laphroaig 10yo ) stoje punjenja sa jačinom alkohola iz bačve, koje su različite u količini alkohola.

Ni jedna bačva ne sazrijeva kao obližnja bačva. Tako svaka sa drugačijom količinom alkohola dostiže svoj optimalni stadiji sazrijevanja. 40,x% kod boca preko 35 godina jednako je moguće kao i 63,5 % kod kratko sazrijevanih velikih bačvi.

Gdje sad počinje dobar whisky? Obrazovni ljudi i stručnjaci su nesložni. Svatko po svom osobnom iskustvu; jedni se zaklinju na skroz stare maltove, drugi na visokoprocentne i treći ispunjenje nalaze samo u single barrel punjenjima.