Koja je zapravo razlika između cigarilosa i cigare? - Urban Cigar Club
15524
post-template-default,single,single-post,postid-15524,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Koja je zapravo razlika između cigarilosa i cigare?

Okorjeli golferi omalovažavaju mini-golfera, surferi body boardere, a tenisači se možda podsmjehuju stolnotenisačima. U svijetu sporta može se naći puno primjera gdje se u sličnim sportovima jedan smatra nadmoćnijim nad onim drugim. Kod prvog čini se često veća, spektakularnija, teža ili jača varijanta za naučiti gdje u javnoj percepciji uživa veću popularnost. Slično razmišljanje se nerijetko može zamijetiti kod ljubitelja cigara, koji smatraju male cigarillose manje vrijednim proizvodom. „To ne pušim“ ili „cigarillosi me ne zanimaju“ su česti odgovori kad se okorjeli ljubitelj cigara konfrontira s malim bratom njihove voljene cigare. Ali šta su zapravo cigarillosi? Koja je točno razlika između njih i cigara? I zašto su cigarillosi na lošem glasu među ljubiteljima cigara?

Što čini cigarillos ?

Riječ „cigarillo“ potječe iz španjolskog jezika, pri čemu „illo“ u španjolskom predstavlja umanjenicu. „Cigarillo“ dakle u prijevodu znači „mala cigara“ i tako odmah ukazuje na najuočljiviju razliku: cigarillosi nisu puno veći od cigareta i tako značajno manji od klasične cigare. O tome se da raspravljati, je li cigarillo jedna vrsta cigarete ili je zasebna vrsta između cigarete i cigare. Naposljetku cigarillos je sa 8-10 centimetara dužine i ring gauge od 20-30 značajno manji i tanji od same Small Panatela i Petit Corone. Ako se na cigarillos gleda samo kao na daljnu vrstu cigare, onda u svakom pogledu ima poseban status.

Od kuda dolazi loš glas o cigarillosima?

Mora se konstatirati da cigarillosi u svijetu cigara nisu uvijek bili na dobrom glasu. Prije se u proizvodnji cigarillosa nerijetko koristio lošiji duhan, i ugled male „sestre“ još i danas pati zbog toga. Uz to, cigarillosi se rijetko prodaju pojedinačno, najčešće se prodaju u pakiranju od 5,10,20 ili u nekim slučajevima čak 50 komada. Oni ne pružaju osjećaj ekskluzivnosti kao što to čine cigare.

No, loša reputacija cigarillosa danas više nije opravdana, jer postoji mnoštvo izvrsnih primjeraka. Umjesto toga, cigarilose treba smatrati korisnom nadopunom repertoara cigara. Ni strastveni ljubitelji cigara nemaju uvijek vremena jednoj klasičnoj cigari posvetiti 45 do 90 minuta. Za pušenje u trajanju od 10-15 minuta nudi se cigarillos kao dobra varijanta za kratko opuštanje između obaveza.

 

Cigare Cigarillosi

Dužina

Ovisno o formatu 12-20 cm

8-10 cm

Ring Gauge

Ovisno o formatu najčešće 33-50

Najčešće 20-30

Trajanje

Najčešće 45-90 minuta

Oko 15 minuta

Prodaja Najčešće se prodaju pojedinačno

U pakiranju od 5-20 komada