Aberlour - Urban Cigar Club
15710
post-template-default,single,single-post,postid-15710,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Aberlour

Aberlour

aberlour_12_year_old_single_malt_scotch_1170835_i0Najpoznatiji je 12 godišnji Single Malt. Destilerija, koja proizvodi više od 2 milijuna litara whiskyja godišnji, je izgrađena u romantičnom okruženju u podnožju Ben Rinnes, 8km jugozapadno od Dufftowna u West Banffshire, gdje se rijeka Lour Burn spaja sa rijekom Spey. Na drugoj strani rijeke na vijencu brežuljaka nalaze se npr. Cardhu, Knockando i Macallan. Od 1826. godine je destilerija u istoimenom mjestu Aberlour u pogonu. Ime Aberlour znaći slikovitom opisu „usta brbljavog izvora“. Prikladni slogan Aberloura je „where the past lingers in the present“ što prenosi poruku da stare tajne i recepte su preneseni generacijama. Destilerija je dio Campbell Distillers Ltd i s time u vlasništvu rancuskog koncerna Pernod Ricarda.

Aberlour destilerija sagrađena je 1879. godine. Položaj na rijeci Spey u mjestu Aberlour i u blizini Macallan Destilerije obećava klasični whisky u tipičnom Speyside stilu. Drugi izvori navode kao 1826. godinu za osnivanje destilerije. Najvjerojatnije se na istom mjestu u jednoj ilegalnoj destileriji pekao whisky na crno, što je u škotskoj bilo uobičajno.

Samo nekoliko godina nakon otvaranja destilerije 1898. godine veliki požar je uništio veliki dio Aberlour destilerije. Nakon toga destilerija je obnovljena. Lokalni izvor vode u Aberlour je već u 7. stoljeću koristio Sv. Dunstan, krsteći misionirane tamo. 1973. godine nadodali su 2 kotla u destileriji, 4 ukupno, u vremenu kad je whisky postao sve popularniji u svijetu.

 

Tasting Notes

 

Aberlour whiskyje se destiliraju pomoću mekane vode. Kao i puno dugih whiskyja iz Speyside regije su Aberlour proizvodi često slatki i začinjeni. Ali i sherry ostavlja jasnu notu u Aberlouru. Nakon destilacije skoro plovice whiskyja zrijevaju u sherry bačvama. Ostatak, prije s ljubljivanja, u pojedinim bačvama bourbona. Aberlour ima službeno više punjenja, koje nadopunjuju proizvodi nezaviznih punjača. Najbolja godišta Aberlour whiskyja su 10yo, 12yo, 15yo, 18yo, 21yo i 22 yo.

Michael Jackson uvrščuje Aberlour whisky u svom Malt Whisky Companion kao digestiv. To zbog teških orašastih začinjenih nota uparen sa sherry notama. Kao mlad whisky Aberlour je iznenađeno zaokružen.

 

Punjenja

 10yo, 40% vol. Alk.

Boja: zlatna

Mirisna nota: suha i svježa, vočkasta aroma. whisky miriši po jabukama sa malo kruške. Slatke note vanilije spojen sa karamel aromama.

Okus: neobično kremast i mekan, sa slatkoćom i začinjenosti. Podsiječa na med. ponovno dolazi okus jabuka do izražaja.

After taste: dosta dug, mekan i topao.

 

100 Proof, 55,1% vol. Alk.

Boja: boja jantara

Mirisna nota: slatkasta, po medu, sa jasnom notom papra koji se osjeti najviše kod dodatka vode u whiskyju.

Okus: slad i zacini se spajaju u močnu aromu, slatki med se jasno osjeti u pozadini.

After taste: dug i iznenađujući vočkast sa sherryjem.

 

15 yo, Sherry Finish.

Boja: boja jantara i zlata

Mirisna nota: mješavina marcipana i omaljivog mirisa geranije. Lagani dim se stapa s jasim aromama sheryja i mekanom aromom cvjetova naranče

Okus: začinjen a istovremeno mekan sa malo hrasta. Sve to prekriva slatkoća sherryja a zrele marelice i karamel očaraju nepce.

After taste: zaokružen i mekan sa nekim začinima i neočekivanom pojavom mente.

 

a’bunadh

Boja: jako tamno crveni jatar.

Mirisna nota: obuzet s začinima, narančama i jako harmoničnim i naglašenim španjolskim sherryjem.

Okus: kolač od suhih voća: naranče, višnje, đumbir sa malo crnom čokoladom i hrasta. Kremast.

After taste: sladak i gorko istovremeno, pun, sa egzotičnim začinima.

 

Distiller’s Selection

Boja: tipična boja jantara

Mirisna nota: jako mekane arome voća, u kojojima dominira kruška. Nadopunjuje se s aromama čokolade i sušenoj ječma.

Okus: nije intenzivan, izjednačen, sa vanilijom, cimetom i nešto osvježavajućeg limuna.

After taste: dug i slatkast, i jasne note bačve bourbona.