Rolanje cigara – velika umjetnost Torcedoresa - Urban Cigar Club
15740
post-template-default,single,single-post,postid-15740,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Rolanje cigara – velika umjetnost Torcedoresa

Rolanje cigara – velika umjetnost Torcedoresa

Handmade cigar production, process. Tabacalera de Garcia Factory. Casa de Campo, La Romana, Dominican Republic.

Handmade cigar production, process. Tabacalera de Garcia Factory. Casa de Campo, La Romana, Dominican Republic.

Torcedores stavlja dva do četiri duhanska lista za filler (ovisno o formatu i jačini cigare) jedno na drugo i zarola ih u dvije polovice lista bindera. Potrebno je veliko znanje da filler bude ravnomjerno napravljen, kako bi cigara mogla dobro goriti. Listovi koji su umotani u binder stavljaju se u drveni kalup i prešaju. U tvornicama u Havanni taj proces obavlja isti radnik koji uz listove za omot, zarola filler sa binderom iz kalupa i na taj način završava cigaru. Međutim na primjer u tvornicama u Dominikanskoj Republici se radi u timskim grupama. Određena grupa je specijalizirana za jedan korak u proizvodnji i kad obavi svoj dio šalje drugoj grupi da završi cigaru.

Kraj cigare se reže tako da se dobije čisti ravni okrugli rez. Nakon toga se izabere list za omot i srednja žilica se odstrani, a list obreže pomoću noža polumjesečevog oblika – cheveta, na potrebnu veličinu i oblik i donja strana lista okrenuta je prema gore, tako da se male žilice ne vide. Prešani umetak lagano se ukošeno stavi na list omot, koji je malo nategnut, i zarola se tako da se rubovi lista za omot malo preklapaju. Kraj lista se zaljepi sa kapljicom bezbojnog, bezokusnog biljnog ljepila. Nakon toga se pod laganim pritiskom cigara rola pomoću chavete i na taj način se provjerava je li cigara ravnomjerne debljine. Od ostatka se izreže krug, veličine kovanice, i zalijepi na vrhumaking-cigar-1 cigare u obliku kapice. Kod cigara kao što je Montecristo Especial kapica se radi na taj način da se krajevi lista od omota smotaju i tako nastaje takozvani ”Flag Cap”. Ova metoda se koristi samo kod najboljih ručno rađenih cigara a nikad kod cigara strojne proizvodnje.

Za uživanje u cigari presudno je kako je napravljena. Ako ima malo fillera, dobro vuče, ali i brzo gori i okusom postaje jako vruća i oštra. Ako ima previše fillera, slabo vuče i djeluje zaštopana. Dobre cigare moraju biti konstantne kvalitete. Za to je potrebno veliko znanje, kontrola kvalitete i velike zalihe prikladnih listova duhana – samo tako je zajamčeno da jedna današnja cigara ima isti okus kao i jedna iz prijašnjjh godina iako je urod možda bio i loš.