Rezač cigara - za svaki format cigara - Urban Cigar Club
15802
post-template-default,single,single-post,postid-15802,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Rezač cigara – za svaki format cigara

Rezač cigara – za svaki format cigara

Poznato je da smo mi ljubitelji cigara ljudi koji vole uživati. I zato nije čudno da ne koristimo nikakav nož ili druge alate za rezanje naših cigara. Kako su sve visoko kvalitetne cigare zatvorene na onom dijelu koji se stavlja u usta (glava cigare), da bi dostigli potpuni užitak, preporučuje se koristiti specijalne rezače cigara. I to prije prvog suhog uvlačenja „cold smoke“, tostiranja i pušenja, potrebno je odstraniti tzv. „cap“. To se nikako ne smije napraviti nožem, iako je možda jako oštar. Za odstranjivanje te kapice postoje posebni rezači – cutteri, koji garantiraju savršen rez i dobro uvlačenje dima. Postoji više vrsta cuttera koje ću vam kasnije predstaviti.

Načelno svi rezači ispunjavaju istu svrhu, ali s vremenom su razvijene različite podvrste. U osnovi postoje tri vrste rezača; škare za cigare, cutter i bušač cigara. Cutter funkcionira kao giljotina, dok škare za cigare nalikuju običnim kućanskim škarama. Najbitnije kod svih je da moraju biti jako oštre, da ne bi oštetili omotač cigara, i da cigare imaju dovoljno vlage da omotač ne bi bio krhak. Kod različitih formata cigara koriste se različiti rezači.

Potpuni užitak pušenja cigare ovisi međuostalom i od pravilnog rezanja cigare. U idealnom slučaju rez stvara otvor veličine ¾ promjera cigare i ne oštećuje njen omotač. To znači da se cigara ne može rezati na bilo kojem mjestu, nego tamo gdje je glava cigare zaobljena. Idealno, na mjestu ¾ od normalnog promjera cigare.

Ovisno o formatu cigare, koriste se različiti rezači i u kategoriji cuttera postoji više podvrsti. Razlikujemo cuttere s jednom oštricom i dvije oštrice. Inače, od svih režača, cutteri su najpopularniji. Aficionadosi koji vole cigare špičastih glava (piramides, figurado, salomones), posebno preferiraju cutter, jer im omogućuje ravan rez bez oštećivanja omotača cigare.

Osim toga cutter je idealan za putovanja, jer stane u svaki džep i tako je stalno pri ruci. Cutter je pravi allrounder među rezačima cigara. Veliki utjecaj na popularnost cuttera cigara imao je vjerojatno i najpoznatiji pušač cigara svih vremena, britanski premijer Winston Churchill, koji je za rezanje svojih cigara koristio isključivo – cutter.