Cigare iz Dominikanske Republike - Urban Cigar Club
15839
post-template-default,single,single-post,postid-15839,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Cigare iz Dominikanske Republike

Cigare iz Dominikanske Republike

Dominikanska Republika uz Kubu, Nikaragvu i Honduras spada među najvažnije države koji proizvode cigare. Cigare koje se proizvedu tamo slove kao blaže, aromatične i povoljne, što ljubitelje cigara čak i visoke cjenovne kategorije zadovoljava. Ta zemlja ima 100 top brendova i na glasu je, ispred Kube, kao nacija s najviše premium brendova. Glavni brendovi su Davidoff, Dunhill, Arturo Fuente, León i La Aurora.

Zemlja i njezinih okusa

Ova karipska država nalazi se na otoku Hispaniola i dijeli površinu otoka s državom Haiti koja leži na zapadoj strani. Na površini od 48.730 km² živi trenutno 10,5 mil ljudi, od toga jedna petina u glavnom gradu Santo Domingo, koji se nalazi na južnoj strani države. Drugi najveći grad je Santiago de los Caballeros sa 500 000 stanovnika na sjeveru države. Službeni jezik je španjolski. Nakon nemirnih političkih zbivanja sredinom 60-ih godina (građanski rat, invazija SADa) političko se stanje ustabililo i zbog toga bi se moglo reći da su uvjeti rada relativno dobri.

Još nikad nisam vidio nešto ljepše.“ – Christoph Kolumbus –

Topografski je Dominikanska Republika podijeljena u 3 područja: najveći dio države je brdovit; Cordillera Central u središtu otoka sastoji se od 3 planine više od 3000m nmv. Samo istočni dio i dolina Valle del Cibao na sjeverozapadu su nizine. Najvažniji ekonomski faktor Dominikanske Republike je turizam, koji doseže broj od 4 milijuna turista godišnje. Daljnji važni ekonomski faktori su vađenje sirovina (između ostalog zlata, srebra i cinka) kao i poljoprivredna proizvodnja (šećer, banane, rum, duhan)

Ovdje vladaju najbolji uvjeti za sadnju duhana

Proizvodnja cigara na ovom otoku počela je početkom 20. stoljeća. Taj kasni početak se pripisuje egzilnim Kubancima, koji su iskoristili slične uvjete na sjeveru otoka za sadnju s kubanskim sjemenom duhana u Dominikanskoj Republici. Od tada, posebno nakon postavljanja embarga protiv Kube od strane SADa, proizvodnja cigara, uz turizam, spada u jedan od važnijih sektora ekonomije. Kupaca dominikanskih cigara ima po cijelom svijetu. Najbolja područja za sadnju duhana nalaze se u Valle del Cibao, sjeverozapadno. Tu je tlo posebno plodno, a rijeka Yaque del Norte navodnjava to tlo. I jako popularna područja za sadnju nalaze se isto blizu te rijeke: Moca, La Vega i Banao. Središte produkcije je već spomenuti grad, drugi po veličini, Santiago de los Caballeros kao i La Romana. Ponajprije su se proizvodili samo duhan za fillere, a za bindere i wrappere koristio se duhan iz država kao što su Brazil, Ecuador, Honduras, Meksiko, Conneticut i Kamerun. U međuvremenu se i u Dominikanskoj Republici počinje saditi prvorazredni duhan za omotače (wrapper).

Brendovi i njihove osobitosti

Uz kubanske, i one cigare iz Dominikanske Republike slove, ne samo kao najpoznatije nego i kao jedne od najboljih na svijetu. Slavna imena kao što su Arturo Fuente, Zino, Leon Jimenez, AVO, Ashton, Dunhill, Aurora, Winston Churchill, Santa Damiana i Griffins ubrajaju se među najomiljenije i najrenomiranije sorte. Kod tolikog mnoštva posebno spomena vrijedne su Arturo Fuente kao i Zino cigare iz Dominikanske Republike. Artura Fuente cigare motaju se od četri različita duhana, koja se razlikuju u boji i jačini, a osiguravaju visoko kvalitetan užitak. Vrste poput Don Carlos, Chateau, Gran Reserva i Hemmingway pružaju srednje jaku do jaku aromu. Nasuprot njima nalaze se blage vrste Special Selection i Classic. Međutim, pravi klasik je i dan danas ručno motana Don Diego cigara, koju je razvio egzilni Kubanac Pepe Garcia, gdje je osigurana beskompromisna kvaliteta od strane Tabacalera de Garcia. Svejedno je li shortfiller ili longfiller u svakom mogućem formatu; začinjeni, zemljani, drveni ili cvjetni do slatkasti okusa; onaj tko si u vlastitim trencima uživanja želi unijeti okuse kariba i odabere cigaru iz Dominikanske Republike, taj će se češće vratiti tom odabiru i nastaviti upoznavati prvorazredne arome kao i predivnu raznovrsnost cigara.