Bunnahabhain 12 Years Old - Urban Cigar Club
15895
post-template-default,single,single-post,postid-15895,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Bunnahabhain 12 Years Old

Bunnahabhain 12 Years Old

 

Regija i zemlja podrijetla: Islay, Scotland

Destilerija: Bunnahabhain, Port Askaig, Argyll

Sadržaj alkohola: 46,3% vol.

Stil: Single malt

Bunnahabhain je najlakša od svih fantastičnih kapljica sa otoka Islay, s jedva osjetnim tragovima treseta. Ime destilerije u prijevodu s galskog znači “ušće rijeke”, a prije njenog stvaranja, to mjesto je bilo divljina i nenaseljena pustoš. Zgrada destilerije 1881. godine stvorila je živahnu malu samoodrživu zajednicu radnika, žena i djece, što je dovelo do potrebe za školom. Selo je sada nestalo , premda i skladište izgleda tmurno. Bunnahabhain je lijepa destilerija u kojoj vrijeme stoji. Zgrade nadgledaju zvuk Islay-a, divlji i vjetroviti morski prolaz između Islaya i otoka Jura, nekada korišten za dopremanje zaliha i uzimanje bačvi whiskyja. Danas to čine tankeri duž uske i krivudave ceste koja vodi u Port Askaig.

Osnivači, William Robertson te William i James Greenlees, bili su dobro povezani u svijetu i u  poslu s whiskyjem. Robertson, iz Robertson & Baxtera, bio je trgovac vinom i alkoholnim pićima, a nekada je bio predstavnik Laphroaig-a na jugoistočnoj strani Islaya. Braća Greenlees bila su dva utemeljitelja Destilerije Islay, koja će se kasnije spojiti sa William  Grant & Sons u Highland Distillers oko 1887. godine, povedevši sa sobom Bunnahabhain. Od 1930. do 1937. godine Bunnahabhain se ugasio.

Nakon što su Highland Distillers ponovno otvorili destileriju, dva kotla  su skoro danonoćno radila kako bi nadoknadili izgubljene godine; drugi par kotlova je instaliran 1963. 1970-ih, Bunnahabhain je prvi put predstavljen kao Single Malt, u ograničenoj količini, vjerojatno okusom poput ovog 12-godišnjaka.

 

 

Tasting notes

Mekan na nosu, kao da aroma pečene svinjetine aromatizirane s medom glatko i nježno lebdi iznad polja svježe pokošene slatke trave. Na nepcu se aromi pridružuju citrusne note soka od grejpa i vanilije. After taste je malo škrt i kratkak i spreman za sljedeći gutljaj.