Struktura cigare - Urban Cigar Club
15501
post-template-default,single,single-post,postid-15501,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Struktura cigare

Ručno rađene cigare sastoje se od 3 osnovna dijela: umetak (filler), vezač (binder) i omot (wrapper). Svaki od njih ima svoju funkciju kod pušenja cigare. Omot (capa, špan.) određuje vanjski izgled cigare. Njega se uzgaja uvijek ispod vela od tila i on zasebno fermentira, odvojen od drugih listova, tako da ne postane previše uljast, da ostane ravan i razvije fini bouquet. Mora biti mekan i savitljiv, da olakša rukovanje tijekom izrade cigare.

Omoti s različitih plantaža variiraju u boji. Tako su na primjer tamniji listovi slađeg okusa od svjetlijih i koriste se za razne marke. Dobri listovi za omot moraju biti savitljivi i ne smiju imati istaknute žilice. Oni bi trebali sazrijevati do 18 mjeseci – što duže to bolje. Omoti ručno rađenih nekubanskih cigara mogu poteći iz Connecticuta, Kameruna, Sumatre, Ekvadora, Hondurasa, Meksika, Costa Rice ili Nikaragve. Omot je najskuplji dio cigare.

Vezač (capote, špan.) drži cigaru zajedno i sastoji se u pravilu od dvije grube polovice duhanskog lista, koji su uzgojeni na suncu i to u gornjem dijelu biljke i za to su izabrani zbog svog elastičnog svojstva.

Umetak se radi od pojedinih listova koji se slažu po dužini i na način da nastane kanal kroz koji dim može proći. To se može napraviti samo ručno, zato su strojno izrađene cigare neugodnije za pušenje. Kod tog načina, umetak izgleda kao stranice knjige kad se cigara razreže uzdužno. U prošlosti umetak se slagao prema Entubar metodi; do 8 usko rolanih cjevčica od listova duhana umotanih u vezač (binder), zbog čega cigara je jako sporo gorila.

Za umetak se obično koriste 3 vrste listova (kod većih formata kao Montecristo i četiri).

Ligero listovi s vrha biljke su tamni i punog okusa, jer kao reakciju na sunce one proizvode ulja. One moraju dozrijevati najmanje 3 godine, prije nego što ih roler cigara može početi prerađivati. Ligero duhan stavlja se u sredinu cigare, jer jako sporo gori.

Seco listovi sa sredine biljke svjetljiji su i laganijeg okusa. Obično se prerađuju nakon 18 mjeseci dozrijevanja.

Volado listovi s dna biljke imaju vrlo malo ili nikakvog okusa. Ali imaju dobra svojstva gorenja. Oni dozrijevaju otprilike 9 mjeseci prije prerade.

Točna mješavina tih različitih listova u umetku (filler) određuju okus svakog brenda i svakog formata. Cigara punog tijela kao Ramon Allones u filleru sadrži veći udio ligero listova nego blaga cigara kao što je H. Upman kod koje prevladaju seco i volado listovi. Male tanke cigare često ne sadržavaju nijedan liego list.