Kako prepoznati krivotvorenu cigaru? - Urban Cigar Club
15534
post-template-default,single,single-post,postid-15534,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Kako prepoznati krivotvorenu cigaru?

Trgovanje krivotvorenim cigarama – izgleda da je za proizvođače takvih cigara to unosan posao. Nije ni čudo jer su ljubitelji cigara, za visokovrijednu kvalitetu proizvoda, često spremni izdvojiti velik iznos novca. Pravom znalcu cigare relativno je lako prepoznati krivotvorenu cigaru. Zbog toga, upravo su početnici laka meta za trgovce krivotvorenih cigara. Iako već i početnik može primijetiti razliku između okusa jedne prave cigare napravljene na tradicionalan način i one od aromatiziranog duhana, krivotvorene cigare – u trenutku kada to uočite, obično je već prekasno. No, da bi bili sigurni da se u vlastitim rukama nalazi pravi kvalitetni proizvod, možemo posegnuti za određenim svojstvima i karakteristikama:

Kako prepoznati krivotvorenu cigaru? 

Dok iza pravih cigara stoji zahtjevna proizvodnja iskusnih rolera cigara, krivotvorenim se cigarama najčešće poklanja manje pažnje. Štoviše, s donekle dobrom sirovinom proizvod smanjene kvalitete pojavljuje se na stolu trgovca cigarama. Razlog tomu je što krivotvorene cigare izrađuju nekvalificirani radnici, koji nemaju stručno znanje i imaju nepreciznu izradu, što je na kraju vidljivo na proizvodu. Uz to, loše skladištenje takvih loše izrađenih cigara ukazuje na smanjenu kvalitetu. Sama cigara sastoji se od starog duhana. Držanje cigara u primjerenom humidoru garantira da su rolani proizvodi skladišteni u uvjetima odgovarajuće vlage i temperature, tako da se proizvod niti ne može osušiti i izgubiti vrijedne arome. Pomoću mirisa, izgleda i haptike s velikom sigurnošću može se dati informacija koji stupanj svježine i kvalitete ima cigara. 

Ovo su pokazatelji 

  • Kod otvaranje nove kutije cigara potrebno je direktno paziti na miris. Taj trenutak pun užitka, kada u nos struje blage ili jake arome, brzo odaje radi li se o orginalima ili krivotvorinama. Dok se kod orginalnih proizvoda razvija ugodno začinjen miris, kod krivotvorenih je on više katranast i
  • Uz to postoji test haptičke osobine. Kad se cigara stisne, ne smije se osjetiti neujednačenost u izradi. Zadebljanja ili stvrdnjavanja neuobičajeni su kod kvalitetnih originala. Kad se pogleda završetak cigare, kod onih kvalitetnih rez je ravan i oštar, a kod krivotvorenih cigara kraj je iscufan.
  • I boja može biti pokazatelj krivotvorina. Orginalna cigara ima lijepe svijetlo smeđe do tamno smeđe tonove, dok kod krivotvorenih vuče na zelenkasto smeđu boju.

Važno obilježje kvalitete cigare: žig Habanos

Najvažnije obilježje kvalitete su žigovi, koji se nalaze na kutiji cigara. Tako na primjer od 1989. godine kutije s klasičnim Havanna proizvodima imaju žigosani pečat. Oznaka „Totalmente a mano“ znači da je proizvod napravljen u potpunosti ručno. Autentičnost cigare sigurnije je prepoznati na temelju pečata Republike Kube koja se nalazi na kutiji. Od 1994. sve kutije cigara iz Havanne imaju žig Habanos. Nijedna kutija ne napušta otok bez žiga Habanos. Dizajn žiga se kroz povijest mijenjao više puta. 1999. dodan je, kao dokaz autentičnosti, crveni serijski broj i amblem koji se vidi samo pod UV svjetlom. Ako se serijski broj ne vidi pod UV svjetlom, onda se definitivno radi o krivotvorini. U međuvremenu dodani su hologram i barkod, koji omogućuju jasnu identifikaciju kutije. Naposljetku tu je i tvornički kod. Na Habanos kutijama nalaze se dva pečata od tinte: jedan tajni šifrirani kod koji označava tvornicu koja je proizvela cigare i jedan koji pokazuje godinu i mjesec proizvodnje. Taj datum je jako važan, jer Habanos cigare uslijed pravilnog skladištenja nastavljaju dozrijevati i potrebna se kvaliteta dostiže tek nakon određenog vremena.

Mjeseci se označavaju sljedećim kraticama:

  • ENE (Siječanj)
  • FEB (Veljača)
  • MAR (Ožujak)
  • ABR (Travanj)
  • MAY (Svibanj)
  • JUN (Lipanj)
  • JUL (Srpanj)
  • AGO (Kolovoz)
  • SEP (Rujan)
  • OCT (Listopad)
  • NOV (Studeni)
  • DIC (Prosinac)

 

Puno nacionalnih ili regionalnih, službeno dopuštenih generalnih uvoznika uveli su radi zaštite klijenata vlastiti žig, koji se mogu provjeriti kod trgovca od povjerenja. Međutim potrebno je potpuno povjerenje u trgovca i treba znati s kim se ima posla. Ako dobijete ponudu od nepoznatog trgovca ili s nepoznatim žigom onda bi preporučio da se prije kupnje ide po drugo mišljenje. Generalno, puno je malih detalja na koje treba paziti kod kupnje cigara: pravilna veličina kutije, profesionalno postavljanje naljepnica, ravnomjerni lak kutije, baždarenost, težina i dužina pojedinih cigara i čvrsto i ravnomjerno postavljanje etikete (prstena). Da bi se spriječila kupnja krivotvorine cigare je nužno kupiti samo u službenim dućanima cigara. Početnici bi se pogotovo trebali suzdržati od primamljivih ponuda dalekih poznanika i držati daleko od Ebay trgovaca.