How to: pravilno pušenje cigare za potpuni užitak - Urban Cigar Club
15539
post-template-default,single,single-post,postid-15539,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

How to: pravilno pušenje cigare za potpuni užitak

Do sad smo se bavili pravilnim priborom, ispravnim skladištenjem, početnim rezom i sredstvima koja kombiniramo s cigarom, te sa svime što se tiče osnova koje bi budući aficionado trebao znati. Osim jednog; samog Smoke-a! Kako pravilno pušiti cigaru? Čemu koriste svi ti savjeti, kad među prstima držite dobro goreću cigaru, ali se ne zna šta i kako s njom započeti? Nitko niti ne ulazi u prodajni salon automobila Porsche, ako ne zna kako se dodaje gas i kako se njime upravlja.

Strpljenje i odricanje za pravu korist

Cigara se, baš poput lule ne puši preko pluća. Taj je dim višekratno teži i jači od rasprostranjene cigarete. Ako se uspoređuje labavo punjenje cigarete i čvrsto rolana cigara, može se lako zaklučiti zašto je tome tako. Ali težina dima i jačina nisu razlog za odustajanje od inhalacije, nego prvenstveno zbog užitka. Pušenje cigara nema puno veze sa zadovoljavanjem potrebe za nikotinom, to je više svjesno doživljavanje aroma i posebnost pojedinačnog proizvoda. Kada cigara gori, dosta je povlačiti jednom u minuti. Najbolji način je da se skupe usne i njima formira mali krug. Cigara se drži između palca i kažiprsta ili eventualno srednjeg prsta i stavlja se u suha usta. Zatim se pomoću obraza, bez da se udahne, stvori potlak i dozvoli se dimu da uđe u usnu šupljinu. Pušači cigareta bi trebali paziti da ne uvlače dim iz navike, jer to bi moglo biti neugodno i utjecati negativno na preostali dio cigare.

Tehnika 

Dim se zadržava i kruži u usnoj šupljini nekoliko sekundi. Na taj je način moguće preko jezika i nepca osjetiti kako se „Smoke“ mjenja. Može se i jezikom malo proći kroz dim i tako pojačati okus. Zatim se dim lagano ispušta, također kroz usta. A aficionadosi znaju pustiti dim i kroz nos.

Također, cigaru ne bi trebalo prečesto povlačiti, jer bi se u suprotnom moglo narušiti izgaranje i dim postati prevruć, pa on počinje poprimati žestinu koju proizvođač nije imao namjeru stvoriti. Isto stanje zateći ćemo kad se cigaru povlači prejako, jer intenzitet uvijek mora biti prilagođen cigari. Visoka toplina koja se brzo razvija također nije korisna u smislu razvoja pojedinih okusa. Ukratko: Ako želite uživati uistinu dobar „Smoke“, potrebno je strpljenje.

Biologija i mašta 

Ako imate potrebno strpljenje, pomoću usklađenosti različitih živaca i faktora, nastaje osobnost cigare. Najočitiji adresati za note dima su naravno pupoljci na jeziku, sluznica usne šupljine i nepce. Živac trigeminus – peti kranijalni živac – čiji su krajevi, između ostalog u ustima i nosnoj sluznici, također igra važnu ulogu. On našoj percepciji, prije svega, šalje informacije o iritirajućim podražajima, kao što su vrućina, oštrina i blago peckanje. Čisti okusni pupoljci na jeziku i nepcu mogu razlikovati samo slatko i gorko. No, kad se ova dva doživljaja spajaju, mozak stvara poveznice i asocira na poznate mirise i okuse. Tako iz različitih dijelova nastaje spoj koji cigari daje okus kože, kave, drva, cvjetnih nota ili svježe pokošene trave.

Okusiti mirise

Zato što se asocijacija također formira pomoću mirisa, govori se i od drugim izravno nejestivim proizvodima, kao što su drvo i koža. To čini cigare, između ostalog, tako zanimljivima, a poznati ugodni mirisi vrlo se intenzivno evociraju i uživaju.

Možete zatvoriti oči, malo pućkati i sjetiti se zadnjeg zimskog odmora. Pokraj kamina leže mirisne cjepanice, sjedi se na starinskom kožnom kauču i uživa u vrućem čaju s rumom. Upravo ono što je potrebno, nakon dugog dana skijanja, sunca i planina, posljednji odlazak je još uvijek vrlo prisutan u mislima. Sve se to može ponovno doživjeti u vlastitom vrtu ili u sljedećem Cigar Loungeu.

Na što Vas podsjeća cigara?

S cigarom se ne uživa samo u dimu i aromama, nego se uživa i u evociranim sjećanjima. Zato je cigara, baš poput njezinog konzumenta unikatna i zbog toga se ne može gurnuti u jednu ladicu.