Plijesan na cigari – tako ga razlikujete od bjelančevine/ proteina - Urban Cigar Club
15725
post-template-default,single,single-post,postid-15725,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Plijesan na cigari – tako ga razlikujete od bjelančevine/ proteina

Plijesan na cigari – tako ga razlikujete od bjelančevine/ proteina

plijesanj-2Jesu bijele dlačice na cigari razlog za bacanje cigare? U većini slučajeva ne treba brinuti. Dokazi za razlikovanje od opasne plijesni su boja, struktura i pozicija. Plijesan je zelena/sivkasta i teško se uklanja. A nakon uklanjanja ostaju fleke na omotu cigare. Ovisno o veličini plijesni bi trebalo razmišljati da li uopće zapaliti cigaru.

Najčešće se radi o dlačicama koje su bijele i bež boje i imaju više naziva; od prestanka cvjetanja, bjelančevina, do cvijeta cigare i postfermentacija. Postoji čak i egzotični naziv ”cigare slave vjenčanje”. Prestanak cvjetanja najčešće se pojavljuje na glavi cigare.

On se pojavljuje na prevlažnim cigarama zapakiranim u tubosima. Te dlačice se mogu jednostavno i pažljivo odstraniti prstima. Često se preporučuje i oprezno uklanjanje kistom, ali po mom mišljenju nije potrebno. Bijele dlačice nemaju nikakav utjecaj na okus i kvalitetu cigara. Pokoji aficionado drugog je mišljenja, jer smatra da ti cvjetovi cigara imaju pozitivan utjecaj na aromu cigare.

 

Kako nastaju te bijele dlačice na cigari

plijesanj-1Cvjetovi cigare mogu nastati kad relativna vlažnost zraka duže vrijeme pada i udio vode u cigari viši je nego na primjer u humidoru, gdje je skladištena. U tom slučaju nazivaju se „mineralni cvjetovi“. Omot cigare „iznojava“ vlagu koja je u njoj i to tako dugo dok se ne uspostavi ravnoteža. Pri tome na površini omota ostaju minerali i soli. Koliko toga ostane ovisi o tome u kojoj su se količini minerali nalazili u zemlji u kojoj je duhan posađen.

Teže je za objasniti kad vlaga u zraku prebrzo naraste. Kad se u humidoru relativna vlaga u zraku prebrzo povećava. Znači obrnuti slučaj od prethodnog. Do dan danas znanstvenicima nije uspjelo razumjeti kako u tom slučaju te bijele dlačice nastaju. Jedan test supstance pokazao je da se radi o bjelančevini ili proteinu. Znači ne radi se o šećeru ili škrobu, na što bi se moglo posumnjati. Na početku se taj fenomen pokušalo objasniti pomoću osmoze, isparivanja ili kristalizacije, ali sva ta tri pokušaja bila su neuspješna ili ih se moglo opovrgnuti.

Sve to zvuči komplicirano, ali ključna poruka jest: bjelančevina ili cvjetanje na cigari prirodno je nastao proces i nikako nije opasan. Znači; odstranite te bijele dlačice, opustite se i uživajte u vašoj cigari. Ali ako se stvarno radi o zelenoj/sivkastoj plijesni na cigari i vaš humidor je napadnut, pročitajte savjete i daljnje upute u članku: Plijesni u humidoru.