Cigare treba pravilno skladištiti - Urban Cigar Club
15835
post-template-default,single,single-post,postid-15835,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Cigare treba pravilno skladištiti

Cigare treba pravilno skladištiti

Osim indonezijske cigare, poznate kao Sumatra, sve ostale cigare moraju se skladištiti u određenim uvjetima. Nema razlike radi li se o longfiller, mediumfiller ili shortfiller cigarama. U pravilu to bi se smeđe zlato trebalo čuvati na 68 -72% relativne vlage zraka i na temperaturi otprilike 18 – 22˚C stupnjeva, da bi se osiguralo besprijekorno uživanje cigara i pravilno sagorijevanje. O 18˚C Stupnjeva dalo bi se moglo po mom mišljenju raspravljati, jer na Kubi je rijetko ta temperatura. A ako nekome više odgovara cigara koja je skladištena na 68% vlažnosti zraka, ne treba brinuti. Svatko prema vlastitom fasonu. Kako kod nas nije visoka vlaga u zraku, moramo umjetno stvoriti te uvjete. Najidealnije je to postići takozvanim humidorom, drvenom kutijom s integriranim sistemom za ovlaživanje. Kod izbora humidora treba samo paziti da ne razvijaju vlastiti miris, dok se ostalo, poput izgleda i veličine može izabrati prema vlastitim afinitetima i budžetu. Prednost je kad je humidor izunutra obložen španjolskom cedrovinom, jer cedrovina pozitivno utječe na okus cigare i tijekom njenog zrijevanja. Posebno treba pripaziti kod izbora sistema za ovlaživanje, jer postoje velike razlike između pojedinim proizvođača. U svakom slučaju treba izabrati samoregulirajući sistem, koji istovremeno osigurava vlagu ali i uzima višak iste. Sistemi Davidoff, Dupont, Credo, Adorini i Guy Janot funkcioniraju na taj način. Njih je samo potrebno napuniti destiliranom vodom. Sistemi sa spužvama i dodatnim tekućinama najčešće su dostupni u povoljnijim humidorima. Na prvi pogled čine se povoljnijima, ali dugoročno gledano su skuplji jer je potrebno redovito nadokupljivati tekućinu za ovlaživanje i može doći do uništenja cigara. Treba pripaziti i kod odabira veličine humidora. U pravilu preporučujem broj veći humidor od onog kojeg ste naumili kupiti, umjesto manjeg, jer zrak mora moći cirkulirati unutar humidora.

 Koliko dugo se cigare mogu skladištiti?

 Što se tiće trajnosti cigara, ne trebate brinuti. U gore navedenim takozvanim idealnim uvjetima cigare je moguće skladištiti jako dugo. Postoji li želja za dugotrajnim skladištenjem cigara (aging), preporučujem da vlaga zraka bude oko 62- 66% a ne 70%. Kod dugotrajnog skladištenja cigara na 72% vlage ili više, postoji veliki rizik da se stvori plijesan. Kako se aroma posebno kod kubanskih cigara kontinuirano razvija, nema prepreke za dugo skladištenje. Duhani iz drugih zemalja ne zrijevaju dalje, ali dugo skladištenje im ne škodi.

Savjet: cigare nemojte u humidoru skladištiti zajedno sa aromatiziranim cigarama ili sa duhanom za lule, jer umjetno dodane arome u tim duhanima mogu se prenijeti na cigare. Nekima se to možda sviđa, ali moje stajalište je da bi cigare trebale imati okus samo po duhanu.