H. Upmann - Urban Cigar Club
15853
post-template-default,single,single-post,postid-15853,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

H. Upmann

H. Upmann

 

H.Upmann jedan je od najstarijih i najpoznatijih brendova Habanosa. Ove cigare odlikuje čisti okus duhana, a dugotrajnim skladištenjem razvijaju jedinstvenu kompleksnu aromu.

Hermann Upmann bio je njemački bankar koji se preselio na Kubu 1844. godine kako bi osnovao banku i brend cigara. Cigare su se pokazale dugovječnijima od banke koja se ugasila početkom 1920-ih. 1925. godine brend i tvornica prelaze u ruke svog britanskog distributera, J.Frankenau & Co. Ltd., 1935. godine kupio ju je D.G. Freeman, pradjed Jemme Freeman, vlasnik britanskog uvoznika Havana cigara Hunters & Frankenau. U britanskom je vlasništvu ostala do 1937. godine, kada su je Menéndez, García y Cia, vlasnici nedavno pokrenutog brenda Montecristo, kupili za 100.000 funti. Okolnosti prodaje bile su posebno živopisne čak i po standardima Havane tridesetih godina. Dogovor je konačno postignut nakon 11-dnevnih pregovora natopljenih rakijom, započetih u baru zvanom Reguladora nasuprot tvornice H. Upmann, nastavljenih na  oceanskom brodu, a zaključenih u New Yorku. 1945godine tvornica Upmann preseljena je u drugu zgradu u Calle Amistad 405. Tamo je ostala do 2003. Od tada se tvornica nalazi na uglu 23. i 14. ulice u kvartu Vedado u Havani. Tijekom revolucije H. Upmann je bio najveći izvoznik cigara na Kubi. Tvornica je nastavila proizvoditi i tijekom tog razdoblja, a 1961. godine, nakon što je obitelj Menéndez napustila Kubu, tvornicu je preuzela državna tvrtka Cubatabaco. Tijekom svog postojanja, cigare brenda H. Upmann bile su među najpopularnijim i najpoznatijim Habanosima širom svijeta.

Brend se pokazao kao pionir u pakiranju cigara uvođenjem kutija od cedrovine s kliznim poklopcima, a danas poznatim kao kutija cabinet. Kad se govori o izumu aluminijske tube s umetkom od cedrovine, H. Upmann se spominje već u 1930-ima. H.Upmann je idealan kubanski brend za nove pušače cigara, koji su ga u krugu Aficionada smatrali jednima od najlakših cigara; ponekad tako laganih da se za iskusnijeg ljubitelja kubanskih cigara pušenje nekih Upmannova čini poput planinskog zraka. Upravo za takvu cigaru, Petit Upmann, čija je proizvodnja ukinuta,  Kennedy je, kako je poznato, zamolio svog tajnika da kupi veću količinu, prije nego što će potpisati embargo na trgovinu s Havanom.

Ovaj brend najbolje je doživjeti s cigarama velikog formata, na primjer Sir Winston veličine Churchill (Julieta No.2). Posljednjih godina zabilježene su sjajna priznanja na tržištu: Magnum 50, koji je doživio tako veliki uspjeh kao Edición Limitada 2005. godine da je 2008. uvršten u osnovni asortiman, tako i Connoisseur A, dužine (140 mm), i ugodna Connoisseur No.1.

Moja preporuka za upoznavanje ovog brenda je Magnum 46. Corona Gorda (Ring Gauge 46, 143 mm). Ona najbolje utjelovljuje tipičan ukus brenda H.Upmann, a format je pogodan za gotovo svaku priliku. Ova cigara izuzetno dobro sazrijeva u kutiji od 25 komada. Dostupna je i u praktičnoj aluminijskoj tubi za putovanja.

Ako imate malo više vremena za cigaru, Magnum 50 je savršen izbor. Veći promjer i duljina od 160 mm osigurat će Vam još veći užitak.

Kad se nema puno vremena, treća cigara iz porodice Magnum, Magnum 48 LE 2009., bila bi savršen izbor, sa samo 110 mm nudi  brzo ali jače intenzivno iskustvo pušenja. Nažalost, ove Habano  već  duže vrijeme nema u ponudi. Još jedna cigara koju treba spomenuti u portfelju brenda je Churchill format Sir Winston. S prstenom 47 i duljine 178 mm je cigara za posebne prigode. Pakiranje u lakiranoj drvenoj kutiji sa zlatnom kopčom zahtijeva neuobičajenu prezentaciju. Prevladava čisti, blagi okus duhana, a fini biljni mirisi skladno zaokružuju užitak. Cigara se iz godine u godinu razvija na bolje.

Upravo suprotno, barem što se tiče formata, je half corona. S veličinom prstena od 44, ne previše tankim, ali duljinom od samo 90 mm, nude 20-30 minuta zabavnog pušenja. Praktična u limenoj kutiju od 5 komada idealna je za put.

Za obožavatelje Torpeda, treba spomenuti Upmann No. 2. Piramida je identična Montecristo No. 2 (RM 52, 156 mm). Njih dvije često uspoređuju. Svaka od njih ima svoju bazu obožavatelja. No ovdje ne želim presuditi koja od njih je bolja, pa najbolje usporedite sami i donesite vlastitu odluku.

 

 

 

Jačina: light

Okus: uglavnom mekana

najbolje uživati: nakon laganog ručka za piknik toplog dana