Trinidad - Urban Cigar Club
15871
post-template-default,single,single-post,postid-15871,single-format-standard,bridge-core-2.2.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Trinidad

Trinidad

Trinidad je jedan od najmlađih brandova na Kubi. Osnovan 1969. godine, njegovo postojanje ostalo je misteriozno sve do 1998. godine. Od tada, ekskluzivni brend uživa veliku popularnost i još uvijek je insajderska preporuka pored mnogo poznatije sestre Cohibe.

Brend Trinidad lansiran je 1969. godine, tri godine nakon Cohibe. Dobio je ime po prekrasnom gradu La Santísima Trinidad (Sveto Trojstvo), koji je sagrađen u 16. stoljeću, a nalazi se na južnoj obali Kube i pod zaštitom je UNESCO-a.

Godinama je ova cigara uživala gotovo mitski status. El Comandanteov omiljeni diplomatski dar, Cohiba, na tržište je stigla početkom 1980-ih; dok je Trinidad, iako osnovan nekoliko godina nakon Cohibe 1969., zadržao svoj mit i misterij sve do devedesetih, kad je skromna mala večera Marvina R. Shankena 1994. godine u Parizu,  cigar večera od 1000 dolara s nadimkom “Večera stoljeća”, dokazala da nema ikakve sumnje u njihovu kvalitetu. Bio je to veliki trenutak u povijesti tih cigara; Trinidad je još uvijek relativno nepoznata cigara.

Prije par godina, sjećam se da sam prisustvovao jednoj večeri s cigarama, kada je jedan od gostiju zapravo odbio Trinidad, govoreći prilično oštro da puši samo kubanske cigare; očito je vjerovao da su to proizvodi s otoka Trinidada, a u stvari ime potječe od gore navedenog kubanskog grada.

Izvorno je dostupna samo u jednoj veličini – duga, vitka cigara (38/192 mm), s “pigtail” završetkom. Ova cigara bez imena bila je identična Cohibi Lancero i po formatu i po ekskluzivnosti. Jedina razlika bila je u tome što su Trinidad duhani, kao i svi drugi brendovi, dva puta fermentirani, a Cohiba duhani prolaze treću fermentaciju, što im daje finiji, jedinstveniji okus. Način odabira duhana za Trinidad isti je kao i kod Cohibe, ovdje se također koristi samo najbolje od najboljeg. Proizvodnja ove rijetke cigare zaustavljena je 1997. godine.

1998. godine brend je službeno predstavljen međunarodnoj javnosti. U početku se još uvijek proizvodio samo jedan format. Međutim, nije identičan onoj “diplomatskoj” cigari bez imena, promjer se povećao na 40, vitola poznata kao Laguito especial, dobila je trinidadski naziv Fundador i prilagodili su blend koju je osmislio legendarni Raoul Valladares iz tvornice El Laguito.

U 2003. standardnom portfelju dodana su još tri formata, Robusto Extra (50/156 mm); Coloniales (44/132 mm); i Reyes (40/110 mm), isto opremljeni s “pigtail” završetkom, a 2009. godine Robusto T cigare se proizvode u poznatoj tvornici El Laguito.

Za upoznavanje s ovim brendom preporučujem Trinidad Coloniales, format Corona (44/132 mm). Format je pogodan za svaku priliku, okus uvjerava svojom začinjenom krematoznošću i finom slatkoćom meda. Slična je situacija i s mlađom sestrom, Reyesom. Petit Corona (40 /110 mm) nudi kratko, ali vrlo kvalitetno iskustvo pušenja.

Ambasador ovom brendu, legendarni Fundadores, idealan je za posebne prigode. S ring gauge 40, nešto je deblji od svog prototipa, Cohiba Lancero, identične duljine od 192 mm. Vrlo elegantan format za znalce, koju treba pažljivo pušiti. Ako povučete prečesto ili previše, postoji opasnost da se cigara pregrije i okus će se pokvariti. Pušena strpljenjem, nudi do dva i pol sata maksimalnog uživanja u pušenju. Savršeno izbalansirane arome, fina slatkoća i blagi okus duhana nadahnjuju cijeli tijek pušenja. Fundadores je dostupan u kutijama od 24, kao i u pojedinim drvenim kutijama za vrlo posebne prezentacije.

Za ljubitelje većih promjera, postoje dva formata s ring gauge 50, Robusto Extra (155 mm) i Robusto T (124 mm). Oba formata se ne proizvode od 2012. godine, i naravno, već su dugo rasprodani. To se odnosi i na Short Robusto T Edición Limitada 2010. Ako budete imali sreće doći do jedne kutije, bilo koje od njih, ne oklijevajte s kupnjom. Neko vrijeme je postojala neizvjesnost u vezi s budućnošću brenda Trinidada, ali lansiranjem Vigije (54/110m) iz 2014. godine formata Robusto-a, koja nudi potpuniji, snažniji i papreniji užitak, izgleda da brend ima budućnost.

U 2019. godini predstavljeno je još pet formata koji slave 50. obljetnicu brenda Trinidad cigara, od kojih su tri korištena u redovnoj proizvodnji: Esmeralda, Media Luna i Topes. Zadnja spomenuta vitola bila je jedna od tri Ediciones Limitadas iz 2016. godine i s oduševljenjem su je prihvatili Aficionadosi. Zato je Habanos S.A. uključio ovu vitolu u redovni program.

 

 

Jačina: medium

Okus: tradicionalno blag, ali postaje živahniji

Najbolje uživanje: Tijekom dana, nakon teške večere